Diederik Samsom: "Utiliteitsbouw moet verduurzamen, anders mogen ze niet meer gebruikt worden" - "Bewoners niet op kosten jagen"
Diederik Samsom was op de Drechtsteden Dinsdag, 2 oktober 2018, in het gemeentehuis van Papendrecht. De zaal zat bomvol. Over de Energiestrategie Drechtsteden. We moeten allemaal verduurzamen en los van het aardgas.
Wat is dat toch allemaal met die energietransitie
"We moeten niet in paniek raken, we hebben 30 jaar de tijd. We gaan niet tegen bewoners zeggen dat ze ca. 60.000 euro moeten investeren in hun woningen. Zo gaat dat helemaal niet." Verduurzaming is belangrijk, maar zeker zo belangrijk is het loskomen van aardgas. Dat veroorzaakt veel CO2 uitstoot.
De utiliteitsbouw (gebouwen) moet verduurzamen in zo'n 30 jaar, anders mogen ze niet meer gebruikt worden. Isoleren is altijd goed.
"Den Haag gaat u een beetje helpen, maar u moet het zelf doen", aldus Diederik. We moeten ook niet allemaal hetzelfde wiel uitvinden. Met elkaar samenwerken in de Drechtsteden is cruciaal'.
Nieuwe warmtepompen zijn nodig voor de huizen. Want zijn nu nog veel te groot. Maar niet voor ieder huis is dat een oplossing. Alleen bij volledig geisoleerde huizen werken warmtepompen goed, anders kan er niet voldoende verwarmd worden.
Besluitvorming ligt bij de gemeenteraad. "Het is niet zo dat we gaan zeggen: zo gaan we het doen. Mensen zijn met hele andere dingen bezig".
Joey Reedijk, projectleider Energietransitie Drechtsteden, vertelde dat er een Transitievisie Warmte Drechtsteden komt. Gericht op het loskomen van aardgas. Waterstof is nog onvoldoende ontwikkeld, maar is zeker een goed alternatief voor woningen en industrie. Kan ook door de oude gasleidingen die er toch al liggen. Wamtenet kan niet in binnenstad Dordrecht, met veel historische panden. Dat wordt dan all-electric. Zo wordt er per wijk bekeken wat de beste oplossing is, met betrokken partijen als HVC en woningcorporaties. Dat komt in het Uitvoeringprogramma van de Transitievisie Warmte. Hierover beslissen uiteindelijk de gemeenteraden. Dan komen er ook de gesprekken met inwoners.
Is het haalbaar voor de burger? Hier moet het om draaien. Wethouder Jacqueline van Dongen zei dat er eerst financiele kaders moeten komen, anders gebeurt het gewoon niet.
Ook volgens Diederik Samsom moeten we zonder al te veel kosten kunnen verduurzamen. Beginnen waar het kan tegen redelijke kosten. "We moeten bewoners niet op kosten jaren"...
Reacties