De dosis maakt het gif...


Wat begon met een facebookactie van een betrokken Dordtenaar resulteerde in een bomvol Dolhuis op woensdagavond 3 mei 2017. Veel mensen wilden zich laten informeren over hoe het nu toch zit met die GenX lozingen van DuPont/Chemours, en waarom het zelfs in het drinkwater terechtkomt. Men is ongerust. Ook was er ruimte voor muziek en gedichten. Chemours was aanwezig en vertelde dat het bedrijf werkt binnen de wet. Sinds de gebeurtenissen van vorig jaar en de protestactie van bewoners wil het bedrijf het vertrouwen herstellen. Volgens Chemours is GenX een hulpstof om producten te kunnen produceren die wij allen dagelijks gebruiken. In hun ogen in GenX veilig, is niet giftig, en stapelt niet in het lichaam, wat PFOA wel deed. RIVM hanteert zeer strenge normen voor drinkwater. "Daar voldoen wij aan". Helemaal zonder lozing of uitstoot zegt Chemours niet te kunnen produceren, maar er wordt toegewerkt naar steeds lagere afvalstromen. Chemours wil zijn ecologische voetafdruk verminderen en heeft een 4 puntenplan: 1) Dialoog met omgeving verbeteren; 2) Zelf vergunning moderniseren; 3) Derde partijen laten toetsen; nu doet het bedrijf dat voornamelijk zelf; 4) Instellen van een Burenraad.

Toxicoloog Martin vd Berg stelde dat de dosis maakt het gif. Niet de stof zelf. GenX lijkt erg op PFOA, maar is zeer goed oplosbaar in water en verdwijnt snel uit het lichaam. Het stapelt niet. Niet bekend is hoeveel GenX werknemers in hun lichaam hebben. Als je dat weet, kun je het risico beter inschatten voor de omwonenden. Of GenX echt toxisch is, weten we niet. Maar het risico wordt laag ingeschat met de gegevens die nu beschikbaar zijn. Ook het drinkwater is veilig met de wetenschap van nu. Maar we zien steeds dat stoffen in gebruik worden genomen, waarvan aangenomen wordt dat het veilig is. Later blijkt dit soms anders uit te pakken, en wordt de stof verboden. Zo ging dat met DDT en zo ging het met PFOA. Maar, vertelde Martin, de geschiedenis moet zich niet blijven herhalen. DuPont/Chemours doet stap in goede richting om uitstoot drastisch te gaan verlagen.

Vraag uit zaal: Waarom helemaal geen lozingen en uitstoot meer?

Martin zei dat zero output volstrekt onmogelijk is. Onze leefstijl heeft allerlei stoffen nodig. Maar we moeten geen gevaarlijke emissies toestaan. "We moeten ons niet laten sturen op emoties".

Chemours: GenX vangen we terug, we hebben het al meer dan gehalveerd, nu nog verder reduceren met een proef waar we momenteel mee bezig zijn.

Omgevingsdienst ZHZ vertelde dat overal een vergunning voor moet worden aangevraagd. OZHZ toetst of bedrijven zich houden aan de wet/regelgeving. Goedgekeurde stoffen mogen worden gebruikt. De zeer zorgwekkende stoffen moeten voldoen aan strenge voorwaarden. Maar wet/regelgeving zit complex in elkaar, daar zou nog wel e.e.a. in kunnen worden verbeterd. Maar OZHZ ziet dat niet als zijn taak, zij voeren uit. "Wij zijn gebonden aan de wet. Niet alles is bekend, maar dan moeten we toch een vergunning geven." OZHZ gaat uit van de kennis in wetgeving en beleid.

Chemicus, Jacob de Boer: Een chemicus kan goed meten. Heel vaak stelt het niets voor. Maar het is goed voor een early warning systeem. Persistente stoffen gaan stapelen, niet in de mens maar in de natuur om ons heen. Er komen steeds weer andere stoffen. Van te voren zou de check op stoffen veel beter moeten, zodat er meer bekend is over een stof.

Dinsdagavond 16 mei 2017 wordt de discussie voortgezet in de Adviescommissie Fysiek. Veel vragen van deze avond worden dan ook aan de Adviescommissie voorgelegd.







Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"