Bus/trein en fiets veel meer aan elkaar knopen, betere aansluiting met andere particuliere vervoersinitiatieven, grotere magneet worden





























En veel meer de flexibiliteit opzoeken in rijtijden en lijnen. Dit waren een aantal mogelijkheden die tijdens de Gebiedsconferentie over het Openbaar Vervoer in onze regio, in Landvast te Alblasserdam, aan de orde kwamen. Dit in verband met de nieuwe aanbesteding. De provincie (die de aanbesteding gaat organiseren) wil hierover zoveel mogelijk informatie ophalen uit ons gebied.

De toekomst is lastig te voorspellen, zeker nu de zelfrijdende auto's en mogelijk bussen/busjes eraan komen op termijn. Wees daarom vooral flexibel, zodat je kunt meebewegen met de nieuwe mogelijkheden en trends.

Snelle en betrouwbare rechte lijnen in hoge frekwentie die vanuit de randen naar het centrum rijden. Het centrum (Station en binnenstad) moet heel goed bereikbaar zijn, met een goede opvang voor de auto's en fietsers.
Vanuit de wijken, voorzieningen (bijv. de begraafplaats) die niet heel de dag bezocht worden, en in de avonduren kunnen dan flexibelere lijnen rijden op variabele tijden. Dit kan bijvoorbeeld ook met kleinere vervoersinitiatieven, zoals Buurtbus, E-wheels, Uber en Fiber. Dit goed organiseren bijvoorbeeld vanuit een Regiecentrale.

Onze stad heet een kleine magneet te zijn (in openbaar vervoerstermen) tussen de grote magneten Rotterdam en Breda. We moeten dan ook het hele stationsgebied en de richting naar centrum veel aantrekkelijker maken met meer bezoekers/gebruikers. Ook het station aan de zuidzijde, aan de kant van het Weizigtpark, en met een veel levendiger station zelf, met horeca en winkels. Zo kunnen we groeien als magneet, waardoor er ook weer meer intercitytreinen gaan rijden.

En juist mogelijk gaan maken dat de fiets veel meer kan worden meegenomen in treinen en ook in of aan bussen. Daar zit nog heel veel rek in en daaraan is grote behoefte. Zie ook het succes van de Waterbus.

Maar bovenal: openbaar vervoer moet betaalbaar blijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar