Van 26 wetten naar 1 wet en Bestemmingsplannen verdwijnen: er komt 1 Omgevingsplan voor de hele gemeente






We gaan van Nee tenzij - naar Ja mits... De Nieuwe Omgevingswet wil zoveel mogelijk de verschillende onderdelen van ruimtelijke ordening bij elkaar brengen: economie, grond, natuur, milieu, wonen, leefomgeving. Hoe kunnen we de gewenste ontwikkeling mogelijk maken, is het uitgangspunt. Arjen Nijenhuis, plv. directeur Programma Directie Eenvoudig Beter van het Ministerie van LNM, gaf een toelichting op de nieuwe Omgevingswet die eraan zit te komen, tijdens een PVDA bijeenkomst in het Provinciehuis in Den Haag, vrijdagmiddag 8 januari 2016. Het moet eenvoudiger en flexibeler. Al die verschillende wetten spreken elkaar regelmatig ook nog eens tegen. Dat wordt nu aangepakt. Vandaar nu 1 Omgevingswet: Van 26 wetten naar 1 wet en van 60 Amvb's naar 1 Amvb (= Algemene Maatregel van Bestuur).

Alle Bestemmingsplannen gaan verdwijnen. Er komt per gemeente 1 Omgevingsplan, dat niet hoeft te worden geactualiseerd iedere 10 jaar, wat nu wel het geval is bij Bestemmingsplannen. Er wordt nu gesproken over Uitnodigingsplanologie: externe partijen kunnen met hun ideeen voor projecten/plannen komen.

De rechtsbescherming blijft. Vooral aan de voorkant komen er uitgebreide verplichte Participatieprocedures om de verschillende partijen en belangen bij voorbaat meer op elkaar af te stemmen. Zodat niet achteraf allerlei juridische procedures hoeven te worden gevoerd, hoewel dat uiteraard niet helemaal is uit te sluiten.

De MER (Milieu Effect Rapportage) blijft gehandhaafd. Het Omgevingsplan is MER-plichtig.

Het is nog geen officiele wet (moet nog door het parlement), maar gemeenten kunnen er al mee aan de slag gaan.

Met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) wordt een datum afgesproken dat gemeenten er verplicht mee aan de gang gaan.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar