Wordt Dordrecht de eerste stationsbibliotheek in Zuid-Holland?

Een tijd geleden heb ik een oproep gedaan om in Dordrecht een stationsbibliotheek te starten. De Bibliotheek van A tot Z zou het gaan onderzoeken. Vanwege bezuinigingen kon men het niet direct aanpakken, maar men zag wel de voordelen ervan in.

De PvdA Zuid-Holland wil nu weten wannneer de eerste stationsbibliotheek in Zuid-Holland wordt geopend. Volgens de PvdA dragen stationsbibliotheken bij aan innovatie van het bibliotheekwezen en tevens aan het vergroten van de leefbaarheid op en bij de stations. Eerder had het Provinciebestuur laten weten kansen te zien voor bibliotheken op de stations van Delft, Schiedam en met name Den Haag Holland Spoor.  Tot op heden zijn daar echter geen bibliotheken te vinden.

Dordrecht zou ook een goede locatie zijn, en kan dus de eerste worden in Zuid-Holland. Ik ga weer hierover in overleg met de Bibliotheek.

Van augustus 2011 tot en met juli 2013 is op station Haarlem (zie foto) een proef uitgevoerd met een bibliotheek voor treinreizigers. Uit de rapportage die hierover door Probiblio is opgesteld blijkt dat een bibliotheek op het station door de zeer hoge klantwaardering en hoge bezoekersaantallen een bruikbaar middel is om de bibliotheek positief te profileren. Daarnaast is een bibliotheek op het station een manier om variatie en kwaliteit van voorzieningen op stations op een hoger niveau te brengen.

PvdA woordvoerder Rawa Hassan in de Provincie: ‘Lezen en reizen per trein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een goed boek kan lenen op het station, wordt reizen met de trein aantrekkelijker. Ik hoop daarom dan ook binnenkort bij de opening van de eerste stationsbibliotheek in Zuid-Holland aanwezig te zijn’.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"