Zuid-Holland heeft ruim 14 miljoen voor Erfgoed in 2013

waterlinie
Voor het erfgoed in Zuid-Holland is in 2013 ruim € 14 miljoen beschikbaar. Het geld is bestemd voor projecten die bijdragen aan beter beschermd, beleefbaar en benut erfgoed langs de zogenoemde erfgoedlijnen. Van dit bedrag wordt € 10 miljoen betaald door andere overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dit staat in het Uitvoeringsprogramma Erfgoedlijnen, dat Gedeputeerde Staten (GS)14 mei 2013 hebben vastgesteld.

Erfgoedlijn

Een erfgoedlijn is een geografische structuur, zoals de kust, een trekvaart, een oude duinenrij of eiland, die meerdere monumentale stippen met 1 gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot 1 streep of lijn op de kaart. De erfgoedlijnen zijn ensembles van erfgoed, landschap en water, die kwaliteit geven aan de ruimte en beschikken over groot recreatief en toeristisch potentieel.
Het uitvoeringsprogramma onderscheidt 7 verschillende erfgoedlijnen in Zuid-Holland:
  1. Limes
  2. Landgoederenzone
  3. Waterdriehoek
  4. Oude Hollandse Waterlinie
  5. Trekvaarten
  6. Goeree-Overflakkee
  7. Atlantikwall

Uiteenlopende projecten

Het Uitvoeringsprogramma Erfgoedlijnen is een uitwerking van de Beleidsvisie Cultureel Erfgoed 2013-2016 ‘Erfenis, erfgoed en erfgoud’, die in september 2012 door Provinciale Staten is vastgesteld. Het Uitvoeringsprogramma bevat uiteenlopende projecten. Zo wil de provincie binnen de erfgoedlijn Landgoederenzone voor de restauratie van onder meer Duivenvoorde, Berbice en Oud-Poelgeest bijna € 1 miljoen euro beschikbaar stellen in 2013.
In het Uitvoeringsprogramma stellen GS voor om voor de Trekvaarten de komende jaren ruim € 100.000 beschikbaar te stellen voor de restauratie van een jaagbrug en het Zakkendragershuis in Schiedam. Daarnaast wordt er binnen deze erfgoedlijn gewerkt aan de ontwikkeling van havens en aanlegsteigers en het realiseren van fiets- en wandelpaden. Voor de Atlantikwall willen GS ruim € 250.000 beschikbaar stellen voor het toegankelijk maken van de bunkers en wordt ingezet op het ontwikkelen en uitvoeren van een marketingplan, inclusief de ontwikkeling van middelen zoals een app.

Vrijwilligers

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij de erfgoedlijnen. Soms als pionier, zoals bij de Atlantikwall, waar zij bunkers en gangenstelsels weer toegankelijk hebben gemaakt. Dan weer als onderhouder van gebouwen en groen bij landgoederen. Of als bestuurder, dan wel niet-professioneel archeoloog of historicus bij vrijwel alle erfgoedlijnen. Ook in de toekomst wil de provincie meer vrijwilligers bij het erfgoed betrekken, door de inzet van het Erfgoedhuis, Zuid-Hollands Landschap en Landschapsbeheer Zuid-Holland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar