Begroting Zuid-Holland: versterking van de economie

De begroting voor 2013 van de provincie Zuid-Holland, groot 928 miljoen euro, geeft een impuls aan de economie in Zuid-Holland. De provincie investeert volgend jaar direct in mobiliteit, natuur en recreatie. Gedeputeerde Staten zijn daarom blij met de vaststelling van de begroting vandaag door Provinciale Staten. De directe investeringen in de economie komen volgend jaar vooral terecht in de Economische Agenda Zuidvleugel (waaronder ook de Drechtsteden vallen). In dit programma werken de provincie en de grote steden in Zuid-Holland samen. Voor in totaal 20 projecten gaat het om zo’n 17 miljoen euro. Enkele daarvan zijn: Biobased Campus in Delft, het op te richten kenniscentrum Schone Schepen, het kenniscentrum Plantenstoffen en het project Groene Chemie (vergroenen van petrochemische industrie). Het betreft het projecten waarin ook stevig zal worden medegefinancierd door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere (regionale) overheden.

Mobiliteit

Een goede bereikbaarheid is nodig om ervoor te zorgen dat mensen en goederen goed en snel op de juiste plek zijn. In 2013 wordt een groot deel van de werkzaamheden aan de N222 (Verlengde Veilingroute) in het Westland uitgevoerd.
Daarnaast zet de provincie belangrijke stappen in de aanleg van de busstroken langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden. Eind 2013 vaart het eerste schip door de tweede kolk van de Julianasluis in Gouda. De veilige fietsroute tussen Arkel en Gorinchem wordt ook in 2013 afgerond.

Recreatie

Goede recreatieve verbindingen tussen stad en land dragen bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Zuid-Holland. Volgend jaar investeert de provincie daarom in fiets-, wandel- en vaarroutes, zoals het wandelroutenetwerk op Goeree-Overflakkee, de fietsverbinding Rotterdam, Gouda, Krimpenerwaard en de Blauwe verbinding Zuidelijk Randpark, Rotterdam. Deze laatste is een kanoverbinding in Rotterdam-Zuid waarbij onder andere de projecten Buijtenland van Rhoon en Deltapoort met elkaar worden verbonden.

Bio-economie

De nieuwe regering zet in op bio-economie. Dit is een bloeiende sector in Zuid-Holland waar nog veel meer mogelijk is, met grote kansen voor het midden- en kleinbedrijf. De provincie stimuleert de innovatie in het bedrijfsleven en zet in op de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Ook de samenwerking met de provincies Zeeland en Brabant wil de provincie Zuid-Holland inhoudelijk concreet versterken.

Financiën op orde

De begroting van de provincie Zuid-Holland is in evenwicht. Niet alleen in 2013 maar ook in de jaren daarna. Hiervoor waren wel extra bezuinigingen nodig. De provinciale belasting (opcenten) is al voor het vijfde jaar op rij niet verhoogd.
Uit het nieuwe Regeerakkoord blijkt dat ook de provincie Zuid-Holland te maken krijgt met nieuwe, forse bezuinigingen. Wat hiervan de gevolgen zijn, is nog niet duidelijk. De begroting voor 2013 laat duidelijk zien dat de financiële positie van de provincie Zuid-Holland solide is.

Meer informatie

De digitale versie van de begroting wordt naar aanleiding van de bespreking in Provinciale Staten aangepast en is binnenkort via de website van de provincie beschikbaar. De versie die door Provinciale Staten besproken is, is terug te vinden in het Stateninformatiesysteem op de website van de provincie Zuid-Holland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar