PvdA: Publieke sector moet weer van de mensen worden...

Het ging over de Provinciale Politiek en over het Debat binnen de PvdA over de Publieke Sector op de PvdA Gewest Bijeenkomst in Engels te Rotterdam. De Statenleden Ron Hillebrand en Tonny Vondervoort vertelden dat de PvdA groeit in zijn opppositierol. Het college voert vooral de rijksagenda uit. Af en toe wordt een voorstel of motie van PvdA wel met meerderheid gesteund. De PvdA zoekt daarvoor steun bij de collegepartijen. Forse bezuinigingen op natuur en cultuur waren niet tegen te houden, daarvoor ontbrak de steun. De PvdA zoekt meer de actie en de samenwerking met gemeenteraden, zoals nu bij het overdragen van de Jeugdzorg, bij het Groendossier, en bij de herziening van de Provinciale StructuurVisie. Speciale bijeenkomsten met gemeenteraden zullen worden georganiseerd in de verschillende regio's.

De Publieke Sector
Op het PvdA congres op 20/21 januari 2012 in de Brabanthallen in Den Bosch komt o.a. het stuk over de Publieke Sector aan de orde. PvdA Tweede Kamerlid Pierre Heijnen vertelde dat het dan vooral over Onderwijs, Zorg en Veiligheid gaat. Er zijn vele gesprekken gevoerd met de mensen in het veld. De grote tekortkomingen zijn: 1) Te veel schaalvergrotingen (megafusies); 2) Professionalisering met verregaande taaksplitsingen (werk wordt oninteressant en men voelt zich niet meer dienstbaar) ; 3) Marktmechanisme en marktconforme bezoldiging; 4) Tijdschrijven en behandelplannen.
Organisaties worden steeds meer eigen werelden met eigen doelen. De burger gaat zich dan ook steeds meer als consument gedragen. De Publieke Zaak staat niet meer centraal. De afstand tot de burger wordt al maar groter. Democratische controle is ver te zoeken. De PvdA wil weer meer zeggenschap, wil de democratische controle terug. Het gevoel van dienstbaarheid moet terug, het moet niet meer alleen om winst en geld draaien. De verregaande aanbestedingen hebben ook veel schade aangericht en alleen het geld centraal gesteld.
De Balkenende norm dient weer de algemene norm te worden. De PvdA wil een verbod op bonussen in de Publieke Sector. De verantwoording moet weer gaan over prestaties, en niet alleen maar over processen, protocollen en behandelplannen.

De Publieke Sector is nu van niemand, waardoor "het afstandelijke management" steeds dominanter wordt. De burger moet meer betrokken worden en de politiek moet weer de zeggenschap krijgen. Vooral via gemeenten en regio's kan dit worden georganiseerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"