WERK VOOR IEDEREEN? "Problemen weghalen bij de ondernemers"

Vele belangstellenden, politici, organisaties, werkgevers waren naar de bijeenkomst over Werk gekomen om mee te discussieren en te luisteren 0p donderdagavond 1 september 2011. De Drechtstedenfracties van PvdA en VVD organiseerden gezamenlijk deze avond. Ook was er de FNV-tentoonstelling te zien: "Bijzondere werknemers", over mensen die werken bij instellingen als Drechtwerk.

Dit is voor het eerst dat PvdA (oppositiepartij) en VVD (coalitiepartij) gezamenlijk iets organiseren. Maar het onderwerp is er dan ook naar. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen via werk in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, voert het kabinet de Wet werken naar vermogen (WWNV) in. Mensen die kunnen werken en die een beroep zouden doen op de wetten Investeren in jongeren (Wij), Sociale werkvoorziening (Wsw) en Arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor jonggehandicapten (Wajong), vallen vanaf 1 januari 2013 onder de WWNV.

Dat iedereen die kan werkt, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Alleen hoe krijg je dat voor elkaar in de Drechtsteden? Er komen zware bezuinigingen op participatiebudgetten en WSW budgetten. In de Drechtsteden zijn er ongeveer 10.000 mensen die bijna geen, weinig of een afgebroken opleiding hebben. Zij komen nauwelijks aan het werk en zijn van een uitkering afhankelijk. Directeur Drechtwerk, Marco Wilke, heette iedereen welkom, waarna de presentaties volgden van Marc Bevers (VVD) en Jan Lagendijk (PvdA). Volgens Marc Bevers wordt de overheid straks een de spelers op de arbeidsmarkt om mensen aan het werk te helpen en zullen werkgevers zich meer actief (moeten) gaan opstellen. 67% van de werkgevers verwacht problemen te krijgen met vervullen van vacatures. En maar 25% van de werkgevers stelt zich proactief op en investeert in aantrekken personeel en opleiding.
Wethouder Van de Burgt vertelde dat werkgevers naar korte termijn oplossingen kijken, maar dat moet steeds meer lange termijn oplossingen worden.
Jan Lagendijk vertelde dat die 10.000 mensen in onze regio zich niet allemaal vanzelf ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen is het beste voor jezelf en voor de maatschappij. Alleen als je te veel druk zet op mensen om te werken en om alles uit zichzelf te halen, zullen een aantal mensen falen. Een beetje meebewegen met de mensen vindt de PvdA belangrijk. De markt moet vooral de banen verschaffen, ook voor die mensen aan de onderkant. Veel vrijwilligerswerk hoort er ook bij, veel maatschappelijk nuttig werk. Het is vooral belangrijk dat je meedoet aan georganiseerde activiteiten, en je niet afsluit van de samenleving.
Jan: Bij de sociale dienst zitten vooral mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hij liet de Participatieladder (VNG-model) zien, waarop duidelijk aangegeven wordt hoe mensen van onderop (helemaal geen arbeid) tot bovenaan (betaald werk) geraken. Hij pleitte voor een gemeentelijk werkbedrijf, dat zou Drechtwerk kunnen zijn. Een meerderheid in de zaal was hiervoor.

Dat werkbedrijf moet:
- loon/arbeidswaarde bepalen
- ontwikkelingskansen inschatten van mensen
- begeleiding/risico's van de werknemers wegnemen bij werkgevers
- maatschappelijk nuttig werk organiseren
- zelf werk organiseren

Klik op deze link voor de presentaties.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Mooie en zonnige Voedselfietstocht om kennis te maken met 'Voedsel van ons Eiland'