Posts

Posts uit februari, 2010 tonen

Veel vragen bij Balans-vrouwen aan de politiek

Vrijdagavond 26 februari ben ik naar de bijeenkomst van de Balans-vrouwen geweest in De Waag in de binnenstad. Het was een politieke avond. Een voor een moesten we wat vertellen over onze partij en wat we wilden bereiken de komende 4 jaar. Ik vertelde over werk en kansen voor iedereen, iedereen telt mee. Je werkt of gaat naar school, geen uitkering onder de 27 jaar. Toch blijkt het voor een aantal jongeren moeilijk om vanaf 18 jaar naar school te gaan en om financieel rond te komen. Ze krijgen een basisbeurs, maar een thuiswonende ontvangt bijzonder weinig. Ouders moeten bijspringen, maar voor een aantal jongeren pakt dit slecht uit, en verlaat school zonder diploma en sommigen gaan zwerven met alle gevolgen van dien. De bedoeling is dat jongeren gestimuleerd worden om te werken of de opleiding af te maken. Als dat in een aantal situaties niet goed uitpakt, dan ben ik ervoor om te kijken wat je daaraan kunt doen. Na afloop ook nog lang nagepraat met een aantal bezoekers.

Rozen voor de senioren...

Vrijdag 26 februari ben ik samen met een grote groep PvdA'ers langs 5 woon/zorg complexen geweest (Polderwiel, Waterwiel, Stadswiel en Gravenhorst). We boden rozen aan de bewoners aan en dat werd zeer op prijs gesteld. Het was een hele leuke dag.

"Wat betekent de rijke historie van Dordrecht voor de toekomst van de stad?

Afbeelding
Het Manifest Stadsverzet werd uitgedeeld, dat zich verzet tegen verdere aantastingen van de beschermde binnenstad, op donderdagavond 25 februari 2010 tijdens het Historisch lijsttrekkersdebat gehouden. Voor de pauze werd de positie van de welstandscommissie aan de orde gesteld. Vele bewoners van de binnenstad willen meer betrokken worden bij de nieuwbouw in hun directe omgeving. De laatste tijd is het nogal eens voorgekomen dat er nieuwe gebouwen bij komen, die modern en heel massief zijn en die bewoners niet mooi vinden. De welstandscommissie neemt voor een aantal mensen toch wel vreemde beslissingen. Ik ben ook van mening dat de welstandscommissie te eenzijdig is samengesteld en dat ook bewoners uit de binnenstad meer betrokken moeten worden bij het beleid en bij nieuwbouw, bijv. ook de Vereniging Oud Dordrecht. Een keuze uit meerdere mogelijkheden nieuwbouw kan voorgelegd worden, waaruit men een keuze kan maken.

'Geloven in Wielwijk'

Afbeelding
Dinsdagavond 23 februari ben ik naar het wijkcentrum in Wielwijk gegaan voor de bijeenkomst 'Geloven in Wielwijk'. Medewerkster Jacqueline Merkies van DWO nam afscheid. Zij gaat met pensioen. En zij wilde graag met alle aanwezigen het over dit onderwerp hebben. Een dominee, een islamitische leraar en een evangelist zaten in het panel. Er waren heel wat belangstellenden op het thema afgekomen. Op een aantal stellingen kon men reageren. Het bleek dat gesprekken met gelovigen in het algemeen (ook van verschillende religieuze achtergronden) makkelijker verlopen dan met gelovigen en niet gelovigen. De avond werd besloten met de stelling dat het maar goed is dat mensen verschillend zijn, dat er verschillen zijn. Ook is er maar 1 land (de Wereld), er maar 1 volk is (de Mensheid) en er maar 1 geloof is (de Liefde) (Oscar Wilde).

Verkiezingsmarkt in winkelcentrum Sterrenburg

Afbeelding
Zaterdag 20 februari was ik op de verkiezingsmarkt in winkelcentrum Sterrenburg. Alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen waren aanwezig. In het winkelcentrum is het altijd weer gezellig druk. Omdat net het kabinet was gevallen (om 4 uur 's nachts) gingen uiteraard de gesprekken met de winkelcentrum bezoekers ook hierover. Het viel mij op dat er veel reacties waren van mensen die het absoluut mee eens waren dat de PvdA bij zijn standpunt is gebleven. En goed dat de PvdA nu eindelijk eens uit het kabinet is gestapt. Ook een aantal mensen die vinden dat het een rotzooitje is en dat Den Haag zich bezig moet houden met de economie. De lokale politiek kwam weldegelijk aan bod. Weer klachten over de wijklijn die niet reageert op berichten van bewoners over ongemakken. En over het parkeren in Sterrenburg 3 dat tot veel irritaties leidt. Er wordt nu wel 'gedoogd' maar men vreest dat dat zo maar weer voorbij kan zijn. De PvdA kandidaten hebben allemaal een eigen kaart

Zonder cultuur geen stad...

Op vrijdagavond 19 februari organiseerde de PvdA alweer het derde en laatste ‘Ophef’ debat, ditmaal over CULTUUR in het CBK. Jan Lagendijk gaf een korte presentatie over wat de PvdA belangrijk vindt bij cultuur. Cultuur hoort bij de stad, culturele voorzieningen maken onze stad aantrekkelijk. We investeren de laatste jaren veel in stenen (museum, Energiehuis, Hofkwartier, DIeP, Kunstkerk e.d.) Maar toch staan we op de lijstjes in Nederland op een matige positie. Het gaat de komende jaren om de programmering: wat voor aanbod zet je neer. "De breedte zorgt voor de diepte", ofwel succesvolle voor een breed publiek toegankelijke voorstellingen zorgen ervoor dat je ook bijzondere voorstellingen, waar minder publiek op af komt kunt realiseren. Naar mijn idee ging de discussie wat te veel alleen over geld, wat het kost. Er moet ook aandacht zijn voor de economische functie van cultuur, het geeft iets extra's aan je stad. Cultuur is breder en zorgt dat de stad ook aantrekkelijk

Creatieven in actie

Vrijdagmiddag 19 februari was een groot aantal creatieve ondernemers – verenigd in DOCK3 – bij elkaar gekomen in 't Dolhuys om met elkaar te discussieren over de rol van de creatieve ondernemers in Dordrecht. Creatieve ondernemers kunnen een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Dordrecht. Aan de ene kant door meer opdrachten uit te voeren maar ook door bij het beleid meer de nadruk te leggen op creatieve aspecten en netwerk verbindingen. Je kon je als creatieve ondernemer opgeven voor een aantal activiteiten voor DOCK3. Ik heb me voor een aantal activiteiten opgegeven. Ook nog gesproken met iemand van het Kindertheater. Ik vind kindertheater belangrijk voor onze stad. Dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met theater, waar allerlei onderwerpen aan bod kunnen komen.

Cultuur belangrijk voor de stad

Afbeelding
Cultuur kwam breed aan bod, donderdagavond 18 februari 2010 in CBK. Politici, vertegenwoordigers van culturele instellingen en belangstellenden waren naar het CBK gekomen om met elkaar te praten over cultuur. Voor de pauze werden de politici gevraagd wat zij nu precies willen de komende jaren. PvdA lijsttrekker Jan Lagendijk vertelde dat voor de PvdA nu de programmering centraal komt te staan de komende jaren. De gebouwen zijn opgeknapt en vernieuwd (Energiehuis, Museum, Hofkwartier, Kunstkerk). Trefwoorden bij de PvdA zijn: intiem en innovatief. Muziek en podiumkunsten zijn belangrijk. Duidelijk werd wel dat alle politieke partijen een goed cultureel aanbod van belang vinden voor de ontwikkeling van de stad. Over de inhoud van dat aanbod verschilde men van mening.

Opening Essenhof

Afbeelding
Donderdagmiddag 18 februari 2010 was ik naar de opening gegaan van de Essenhof op de begraafplaats. Het karakteristieke gebouw is opgeknapt (heeft de stijl van Kunstmin). Er kunnen daar nu ook uitvaartdiensten worden gehouden. Het is een intiem gebouw. Veel mensen waren op de opening afgekomen.

Kansenflat geen zakelijke uitstraling

Afbeelding
PvdA staatssecretaris Economische Zaken Frank Heemskerk zou donderdag 18 februari 2010 naar Dordrecht komen voor een werkbezoek in Wielwijk. Toen we met alle ondernemers bijeen waren in de Kansenflat in Wielwijk, kreeg ik het bericht dat Frank in de tweede kamer moest zijn voor een spoeddebat. Dit n.a.v. het feit dat de SP hem een 'leugenaar' noemde en dit moest Frank komen uitleggen in de tweede kamer. Alle aanwezigen besloten om toch te blijven en het gesprek te houden, nu zonder de staatssecretaris. Aanwezig waren: Kamer van Koophandel, Ondernemersloket, Ondernemers Kansenflat, Projectleider projectbureau Wielwijk en DOCK (creatieve ondernemers). De ondernemers in de Kansenflat zijn blij een kans te hebben gekregen om te starten. Opmerkingen waren er wel dat de flat zelf er niet erg zakelijk uitziet, en een buitenstaander de indruk heeft met een vrijwilligersorganisatie te maken te hebben. De uitstraling is niet ondernemersachtig. Een ondernemer had het over "is angstaa

Motie in Drechtraad nipt aangenomen

Met steun van de PvdA is de motie over de verkorting van de referteperiode van 5 tot 3 jaar aangenomen in de Drechtraad, woensdagavond 17 februari 2010. Gezinnen die langdurig aangewezen zijn op een bijstandsuitkering hebben het moeilijk. Het gaat om ongeveer 200 gezinnen in de Drechtsteden. Die krijgen na 5 jaar (als het doorgaat na 3 jaar) een extra uitkering aan het eind van het jaar. In de Drechtraad heb ik gezegd dat we hier al een jaar over bezig zijn. En dit was de laatste Drechtraad van deze periode.

Er moet altijd perspectief zijn...

Afbeelding
Lijsttrekkersdebat voor de regio - georganiseerd door FNV Lokaal, n.a.v. de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2009 over het sociaal beleid van tweehonderd gemeenten, woensdagmiddag 17 februari 2010 in de Short Stay Facility in Wielwijk. Dordrecht scoort best goed wat het aanbieden van werk betreft, maar zit in de middenmoot wat het minimabeleid betreft. Er was ook de tentoonstelling: Een zeker bestaan: Gewoon goed werk. Te veel mensen hebben 'kleine' banen met kleine inkomens, en flexibele kontrakten. Mensen met een uitkering hebben het niet altijd makkelijk. Zeker niet als je lang van een uitkering moet leven. Men wilde graag de referteperiode voor aanvullende bijstand voor mensen (gezinnen) die langdurig aangewezen zijn op een bijstandsuitkering verkort hebben van 5 naar 3 jaar. Het was goed druk en weer veel mensen gesproken. Daarna naar de Drechtraad.

De Schaduw komt er...

Dinsdagmiddag heeft de raad besloten dat de schaduw van het oude postkantoor wordt verwerkt in het stratenpatroon op Achterom-Bagijnhof. Op 26 januari j.l. zei ik in de Adviescommissie het een aardig idee te vinden dat uitgevoerd kan worden, en ook wel aantrekkelijk is voor de stad. De wethouder is in gesprek gegaan met de initiatiefnemers om het idee goed uit te werken. Voorstellen komen terug naar de raad.

Nieuwe parkeergarage met 'verborgen museum'

Afbeelding
Dinsdag 16 februari 2010 konden we alvast de nieuwe parkeergarage Achterom bezichtigen. Op 10 maart a.s. wordt de garage geopend. Ongeveer 400 extra parkeerplaatsen komen erbij. Ook liepen we door de gangen van het 'Verborgen Museum'. Bedoeling is dat in dit 'doolhof' bijzondere kunst komt te hangen, die je o.l.v. een gids kunt bezichtigen. Het is wel gek om door een hele lege parkeergarage te lopen.

Nieuwe webpagina PvdA

De nieuwe webpagina van de PvdA is 15 februari de lucht in gegaan. Met alle informatie over de kandidaten en filmpjes. Klik op pvda website

Verbouwing winkelcentrum Sterrenburg en oude kantoor van Keuringsdienst van Waren

Afbeelding
Oudfractievoorzitter rond 1968 (voor Piet Janse van 1970 tot 1972) was Piet A. de Kok. Zijn naam is verbonden aan het plein van het winkelcentrum Sterrenburg (P.A. de Kokplein). De vernieuwing van het Winkelcentrum laat op zich wachten omdat de procedures voor en afspraken met eigenaar van de Keuringsdienst van Waren maar niet wil vlotten. Waarom duurt het allemaal zo lang, terwijl de ondernemers niets liever willen dat er aangepakt gaat worden. Ik ga hiernaar informeren.

Op bezoek op koude wintermiddag in het warme Wielwijk

Zaterdag 13 februari 2010 was ik met de PvdA in Wielwijk . Ondanks de koude toch weer veel gesprekken gevoerd. De PvdA vindt belangrijk voor Wielwijk: Meer groen in de wijk, Meer ruimte voor ondernemers, Aantrekkelijk wijkcentrum, Goede kwaliteit wonen. Reacties van bewoners in Wielwijk: Burenoverlast: politie komt niet, Woonbron wil alleen bemiddelen, zodat overlast bijft; Vuil in tuinen, is geen toezicht; Bewoners Van Conventstraat willen 1-richting verkeer, maar dat komt er maar niet; Bewoners willen betere bestrating; Er worden regelmatig wijkschouwen gehouden, maar volgens bewoners wordt met de bevindingen niets mee gedaan; Kapotte verlichting achter de tuinen wordt niet verholpen; Een aantal mensen gaf duidelijk aan – meer dan in andere wijken – niet meer te gaan stemmen, omdat "het toch niet uitmaakt op wie je stemt". En toch maakt het wel uit wat je stemt. De PvdA wil werk, goede sociale voorzieningen en zorg en daar moet echt voor geknokt worden.

Dordrecht Sportstad

Vrijdagavond 12 februari was ik bij het tweede ‘Ophef’ debat over SPORT in CBK. Wethouder en Lijsttrekker PvdA Jan Lagendijk ging in gesprek met bewoners, ondernemers, belangstellenden en sportverenigingen. Een aantal vertegenwoordigers van sportverenigingen waren aanwezig (zoals van voetbalclub FC Dordrecht, tennisvereniging Dash'35, Muilwijk van Karate, Korfbal e.d. Dordrecht: Sportstad. Het oude koesteren en ruimte geven aan nieuwe dingen. Er gebeurt al veel op sportgebied. De verschillende politieke partijen die aanwezig waren verschilden daar niet zoveel over. Aan de orde kwamen behoefte aan accommodaties (Dash'35 nieuwe hal voor opleiding talenten, nieuw station FC Dordrecht, nieuwe locatie voor gehandicapten sport). Er zijn 4 satellietclubs (o.a. Dash'35) die wijken adopteren en daar hun sport aanbieden. Voorzitter van Dash'35 vertelde dat veel allochtonen naar tennis komen in de wijk. Ook andere sportclubs kennen een redelijk aantal allochtone sporters. Er zijn

Veel reacties op de Stoopbank

Ik ontvang veel reacties op het interview met mij in AD/De Dordtenaar van 10 februari 2010 over het opknappen van de Stoopbank en over de heer Stoop. De achterkleinzoon van Theodoor Stoop heeft zelfs gereageerd, en mailde mij ook nog een oude uitnodiging. Ik ga alle reacties en suggesties verzamelen en dan kijken wat een goede manier is om hiermee verder te gaan. Iedereen bedankt alvast die heeft gereageerd. Ik hou u op de hoogte.

Nuchter en betrouwbare adviezen: Start van het Platform Duurzaamheid

Donderdagavond 11 februari 2010 is het Platform Duurzaamheid officieel van start gegaan in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk. De situatie van het milieu en klimaat vraagt om een bundeling van krachten uit alle lagen van de Dordtse samenleving, waarbij niemand kan worden gemist", aldus de initiatiefnemers Hans Berrevoets, Theo de Rooij en Bas Heijstek. Na een aantal toespraken (onder wie wethouder van Steensel van Milieu) gingen we in werkgroepen uit elkaar. Een aantal ideeën: Er komt een emailadres waar mensen terecht kunnen met vragen. Vooral particulieren hebben behoefte aan nuchtere en betrouwbare informatie over wat je zelf kunt doen om je huis energiearm te maken en hoe je de energiekosten op termijn sterk kunt verminderen, met duidelijke financiele berekeningen. Daarvoor moet ook een loket komen. Samenwerking met bedrijfsleven in Dordrecht vindt men noodzakelijk. Dordrecht wordt een Fair Trade gemeente. Er moet meer bekendheid komen over producten, winkels en bedrijven di

Veel vragen bij ondernemers via sms, maar niet opgepikt

Afbeelding
Woensdagavond 10 februari 2010 om 20.00 uur was er in het volle Atrium van het DaVinciCollege het lijsttrekkersdebat met ondernemers. De verschillende ondernemersverenigingen hadden deze avond goed voorbereid. Toch kwam de avond niet helemaal uit de verf. Vantevoren hadden ondernemers vragen kunnen inleveren. Ook tijdens de debatten konden vragen via sms worden ingezonden die op een scherm waren te zien. Omdat er ook opnames voor de televisieuitzending op zondagavond a.s. bij RTV Rijnmond werden gemaakt, bepaalde dat de gang van zaken van de avond. Het publiek werd wat onrustig omdat er geen kontakt was met het publiek en er geen gebruik werd gemaakt van de vragen via sms. Over een aantal onderwerpen is gediscussieerd (zoals over economische visie, zondagopenstelling winkels, startende ondernemers, bruisende binnenstad). Zondagavond 14 februari is het debat te zien bij RTV Rijnmond om 10 uur en 11 uur 's avonds. PvdA Actiepunten Economie: Ondernemersloket sneller inspelen op v

Te weinig personeel in de nabije toekomst

Afbeelding
De 60-65 jarigen verdwijnen van de arbeidsmarkt de komende jaren en er zijn minder mensen op de vraag op te vangen. Ook is er een grote kloof tussen de vraag naar en het aanbod van goede technische vakmensen. Als dat niet verandert, is er het risico dat bedrijven uit onze regio verdwijnen omdat men geen goed personeel kan vinden. Dit kwam aan de orde op woensdagmiddag 10 februari 2010 op de bijeenkomst over het Regionaal Opleidingscentrum als motor voor de arbeidsmarkt in DaVinci College. Een aantal sprekers, onder wie Max Hoefijzers, gaf hun mening over de nabije toekomst. Men gaat ervan uit dat er een tekort komt aan personeel. Meer samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en gemeente is noodzakelijk.

Graag wat meer toezicht rondom de speeltuin in Oud-Krispijn

Zei een studente. Dinsdag 9 februari heb ik lesgegeven op het DaVinciCollege, aan studenten Toerisme & Vrije Tijd. Met 2 andere raadsleden gingen we met de leerlingen in gesprek over wat is politiek, ga je stemmen, wat is de gemeenteraad e.d. Vele studenten zeiden niet te gaan stemmen, omdat ze er het nut niet van inzagen. Maar als je dan zo met elkaar doorpraat over wat de studenten meemaken, wat ze willen, dan blijken ze weldegelijk geinteresseerd. Een student wilde iets met jongeren doen in Nieuw-Krispijn, maar dat mocht niet van het wijkwerk want dat zou concurrentie zijn voor andere activiteiten e.d. Men wil van alles, maar weet vaak de weg niet. Een studente had iets meegemaakt bij de speeltuin in Oud-Krispijn en zou graag meer toezicht willen op die plek. Vele jongeren willen een bioscoop in Dordrecht en dat wil de PvdA ook.

BuurtServiceTeam

Dinsdagavond 9 februari 2010 zal ik namens de PvdA in de Adviescommissie over de overdracht aandelen aan Netwerk de positie van de werknemers van BuurtServiceTeam aan de orde stellen. Zij zitten nu thuis op de bank. En dat kan niet. De gemeente en ook Netwerk hebben een verantwoordelijkheid in het zorgen voor werk ook voor deze mensen, die zonder ondersteuning niet aan de slag komen.

Zomaar een gratis bioskoopkaartje?

Haal de bioscoop terug naar Dordrecht. Iedereen telt mee, ook jongeren!! Wil jij een bioscoop in Dordrecht? Stem dan op 3 maart op de Partij van de Arbeid. Als voorproefje nodigt de PvdA Dordrecht je vast uit voor een film naar keuze. De PvdA Dordrecht geeft tachtig gratis bioscoopkaartjes weg. Je hoeft alleen maar je stem uit te brengen op één van deze twee films: The Boat That Rocked of Oorlogswinter. De film met de meeste stemmen wordt vertoond. Als jouw film is gekozen, maak je kans op één van de tachtig gratis kaartjes voor zaterdagmiddag 13 februari om 15.00 uur in Filmhuis Cinode, Sint Jorisweg 76. Geef je keuze door via bioscoopactiepvda@gamil.com ! Geef je keuzefilm door met je naam via e-mail aan bioscoopactiepvda@gmail.com. Uiterlijk donderdag 11 februari ontvang je van ons per e-mail bericht of je tot de gelukkige kanshebbers behoort. We geven slechts 80 kaartjes weg!

Stemmen: waar let je op

Zaterdag 6 februari was ik om 17.00 uur in het CBK bij de opening van de tentoonstelling: Wat te doen: Stemwijzers en Lijsttrekkers. Studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam hebben allerlei soorten Stemwijzers ontworpen om het voor mensen aantrekkelijk en ook begrijpelijk te maken wat zij kunnen gaan kiezen. De politiek is van iedereen. Op een speelse wijze kom je tot nadenken over belangrijke zaken. Een van de studenten, William Mooijman, heeft een Stemwijzer gemaakt met alleen gezichten, zonder standpunten. Welke gezichten spreken de kiezer aan? Kun je eigenschappen van gezichten aflezen? Er komt ook nog een lijsttrekkersdebat op 18 februari a.s. 's avonds in het CBK. Kijk ook op www.stemwijzerinbeeld.nl
Zaterdag 6 februari ben ik met de PvdA in Crabbehof geweest. Ditmaal met een aantal mensen in het winkelcentrum gestaan. Crabbehof wordt over een tijd gerenoveerd. Mensen gaven aan over het algemeen best naar hun zin te wonen. Sommige waren bang dat omdat Crabbehof zo laat pas wordt opgeknapt er sneller achteruitgang plaats gaat vinden, omdat er geen onderhoud meer gedaan wordt. Klachten waren er over slecht parkeren, te veel zwerfvuil op straat, mensen zetten vaak hun vuilniszakken naast de container ipv erin, leegstand in winkelcentrum; er moeten betere afspraken komen tussen politie, stadswachten en particuliere beveiliging, op klachten over gevaarlijke stoeptegels wordt te langzaam gereageerd. Ook sprake ik bewoners die hard werken maar net boven het minimumloon verdienen, voor kinderen moeten zorgen, geen kwijtschelding hebben, zij voelen zich in de kou staan. ("rijken worden alsmaar rijker en ik kom niet vooruit"). De PvdA vindt ook dat "werkende armen" meer a

"Je moet volhouden en niet alles pikken" (met filmpjes

Afbeelding
Dit zei een bewoner van OKBZ (bewoners Oud-Krispijn)op vrijdagavond 5 februari op het PvdA eerste ‘Ophef’ debat over LEEFBAARHEID & VERLOEDERING in Centrum Beeldende Kunst. Door de ca. 60 aanwezigen (bewoners, organisaties en politieke partijen) werd levendig gediscussieerd over de leefbaarheid in Dordrecht. PvdA lijsttrekker Jan Lagendijk gaf een korte presentatie. Steeds meer wordt de samenwerking gezocht met bewoners en organisaties om de leefomgeving van bewoners zo goed mogelijk te maken. Jan denkt dat Convenanten afsluiten met actieve bewoners en organisaties in wijken een goede manier is om dat te doen wat nodig is en te bepalen wat er gebeurt als de afspraken niet worden nagekomen. Actieve bewonerscomite's zijn nog steeds heel belangrijk. Hilde Noortzij (filmpje) van bewonerscomite Prinsenpoort voelde zich niet altijd gesteund door de gemeente. Afspraken werden niet nagekomen. De verkeersdrukte in de straat is zwaar toegenomen, een grote boom is verwijderd en nog stee

30% minder kinderen uit bomen gevallen

Donderdagavond 4 februari 2010 werd ik op de autoradio getroffen door een bericht op BNR radio dat er in het afgelopen jaar 30% minder kinderen uit bomen in Engeland zijn gevallen dan een tijd geleden. Een Engels rapport beschrijft allerlei van dit soort onderzoeken en hebben de gevolgen in beeld gebracht van allerlei ontwikkelingen. Feit is dat kinderen nu nog maar weinig in bomen klimmen en er dus ook niet uit kunnen vallen. Wat wel toeneemt zijn RSI klachten ook bij kinderen, omdat men veel tijd achter de computer doorbrengt. Ik vond dit een apart bericht.

Uitgaansgelegenheden een dikke onvoldoende: Jongeren en politici in Bibelot

Afbeelding
Donderdag 4 februari was ik op de bijeenkomst met jongeren en de politiek. Er waren minder jongeren dan de vorige keer. Burgemeester Brok opende de avond en Kiescompas. Door het invullen van de Kiescompas kun je te weten komen bij welke partij (partijen) je je het meeste thuis voelt. Kijk op Kiescompas . Lijsttrekkers van Dordtse politieke partijen konden op een aantal vragen hun mening geven en de jongeren konden dmv applaus laten weten hoe ze de standpunten waardeerden. Daarna kwamen de stellingen, zoals: Dordt is geen stad als er geen bioscoop is; Eens een Dordtenaar altijd een Dordtenaar; Ik voel me veilig in Dordt; Er moeten meer uitgaansmogelijkheden komen - er zijn meer Dordtse jongeren in Breda op een zaterdagavond dan in Dordecht; enz. Aan ht eind van de avond wees burgemeester Brok 3 jongeren aan het beste hun mening hadden gegeven. Deze jongeren kregen een cheque om te gaan snowboarden. Ook een aantal jongeren gaven aan op de PvdA te gaan stemmen.

Nieuwbouw van appartemenen in Van der Kloosterstraat

Afbeelding
Woensdagmiddag 3 februari was ik bij de start van de nieuwbouw in de Kloosterstraat in Wielwijk. Hier worden door Woonbron appartementen gebouwd, 3- en 4-kamerflats, huur of koop. Dat mag de toekomstige bewoner zelf kiezen. Bewoners zijn blij dat dit project doorgaat, ondanks de terugslag in de woningbouw. Het zijn geen dure woningen, met werkt met ingroei prijzen, vertelden bewoners mij.

Ondernemersontbijt met nieuwe burgemeester: anders mobiel in de spits

Woensdagochtend 3 februari van 8-10 uur ben ik naar het Ondernemersontbijt gegaan bij Rob Heijkoop Trading op Kil3. De kersverse burgemeester Brok was er ook. In een enorme hal aan lange tafels zaten ca. 250 ondernemers. Thema was: Mobiliteit. De ideeen werden naar voren gebracht om creatiever te worden met mobiliteit: meer fiets, bus, afspreken met elkaar, thuis werken, tele-conferenties, enz. Om de files en de CO2 uitstoot te verminderen. Aanwezig was de mobiliteitsmakelaar die met bedrijven in gesprek gaat om afspraken te maken om te spits te ontlasten. Het gaat vooral om initiatieven van ondernemers zelf, en het is niet de bedoeling dat de overheid weer van alles wil. En het is ook absoluut geen 'autootje pesten', aldus wethouder Van den Oever. Een convenant werd ondertekend met ondernemers die zich actief hiermee gaan bezighouden.

"3 Haren op je hoofd is weinig, maar in je soep is het veel".

Afbeelding
Deze woorden sprak onze nieuwe burgemeester Brok tijdens zijn installatie op dinsdagmiddag 2 februari 2010 in de raadzaal van het Stadhuis. En ook met "Prijs de dag niet voor de avond is gevallen" wilde hij de al te hoge verwachtingen t.a.v. hem iets temperen en relativeren. De heer Brok werd geprezen als een uitstekende communicator, een bruggenbouwer en iemand die van aanpakken weet. Wethouder Hans Spigt vertelde over het vele water dat Dordrecht en regio rijk is. Daar is nog veel meer mee te doen voor een burgemeester die uit Sneek en Friesland komt, met de vele meren en Elfstedentocht. Brok vertelde zich zeer gelukkig te voelen om burgemeester te zijn van Dordrecht. Hij vindt dat iedereen z'n eigen toekomst moet inkleuren en vorm moet geven en zich actief moet opstellen in de samenleving. De overheid zorgt voor veiligheid in de wijken en in de stad. Meer economische groei in de regio vindt hij van groot belang en gaat zich daarvoor inzetten.