Posts

Posts uit maart, 2011 tonen

Slaan eerste paal - eigenlijk laatste paal - DLTC

Afbeelding
Maandagmiddag 21 maart 2011, de eerste lentedag, werd met veel zon de eerste (eigenlijk laatste) paal geslagen voor een nieuw clubhuis en banen van de tennisvereniging DLTC op de hoek Nieuweweg en Laan der Verenigde Naties. Wethouder Rinette Reynvaan verrichtte de officiƫle handeling. Daarna werd er getoast op de goede toekomst van DLTC, die dit jaar 125 jaar bestaat.

Middagje Rotterdam: Overhandiging CD aan directeur Poetry International

Afbeelding
Op de zonnige zondagmiddag 20 maart 2011 was ik in Rotterdam in het Luxortheater op de Kop van Zuid. Heerlijk groot theater. In een van de zalen was er de CD presentatie van "Het lied van de zee" van de Rotterdamse zanger, componist en dichter Peter Goedhart. Gebaseerd op de gedichten van de Portugese Pernando Pessoa. Het eerste exemplaar van de CD werd overhandigd aan Bas Kwakman, directeur van Poetry International. "Het ziet het schip vertrekken. Hij ziet het en zou wel willen meevaren, geboren willen worden." (Peter Goedhart). Het was een heel sfeervolle middag. Daarna nog prettig gewandeld op de Wilhelminapier, langs het water, langs New Orleans, Montevideo, Hotel New York en het Havenbedrijf Rotterdam, en langs de Zwaan.

Wandelend door binnenstad met cursus Dordtologie

Afbeelding
Met de cursisten van Dordtologie liep ik Donderdagmiddag 10 maart 2011 door de binnenstad van Dordrecht. De gids vertelde ons veel over de historie van Dordrecht. Dordrecht was vroeger maar een klein stadje, van de rivier tot aan de Spuihaven. Buiten de stadsmuren (bij de Boogjes) lag vruchtbaar land met boerenbedrijfjes. Ook vertelde de gids van de huisjes die als proeve van bekwaamheid om lid te worden van het Gilde werden gebouwd. En over een huisje dat in 1435 in brand vloog van een bakker, die dacht de brand zelf wel te kunnen blussen, en geen "Brand, Brand, Brand" riep. Dan zouden mensen zich in een lange rij verzamelen en emmers water aan elkaar doorgeven. Nu wilde hij het zelf blussen (hij was bang dat men zijn huis zou wegtrekken), met gevolg dat een kwart van de stad afbrandde. Het was wel koud met harde wind.

Inloopavond "Overlast in binnenstad": Bewoners missen Buurt Service Team

Woensdagavond 9 maart 2011 was ik bij de inloopavond voor bewoners in het Stadswiel. Vele bewoners waren gekomen om over de overlast te praten op uitnodiging van het Wijkbeheer. Er waren bewoners die nergens last van hadden, maar vele anderen ergerden zich aan de troep op straat. De roep om het Buurt Service Team was er duidelijk. Het BST is er niet meer, en dat is te merken vinden bewoners. Volgens de gemeente moet Netwerk zijn werk goed doen. Echter bewoners zeggen dat Netwerk maar verplicht is tot een bepaald niveau van schoon houden. Volgens bewoners is er veel overlast van dak- en thuislozen in het centrum. Waarom wordt de Rotterdamse aanpak niet overgenomen, vroegen bewoners zich af. Daar moeten dak/thuislozen de buurt zelf schoonhouden en dat werkt goed. Het is de bedoeling dat het in Dordrecht ook gaat gebeuren, en daar ben ik een groot voorstander van.

Wijkschouw Bloemenbuurt: huizen om zelf op te knappen

Afbeelding
Woensdagavond 9 maart 2011 was er een Wijkschouw in Nieuw Krispijn, nl. in de Bloemenbuurt achter de spoorlijn. Er zijn daar een aantal huizen afgebroken. Een rijtje huizen blijft staan, en kan gekocht worden voor 70.000 euro. Het zijn woningen voor starters, die de huizen zelf verder moeten opknappen. De geconstateerde onvolkomenheden in de buurt worden genoteerd en het wijkbeheer gaat daar verder mee, zoals rotzooi op straat, verkeerd parkeren en daardoor overlast, etc.

Wereld ondernemers en onderwijs uit elkaar gegroeid

Op de lunchbijeenkomst van de Maatschappij op woensdag 9 maart 2011 in het DaVinci College sprak Arie Kraayeveld, voormalig directie ABN/AMRO, en adviseur rijksoverheid. Volgens Arie krijgt industriebeleid een nieuw jasje. Nederland is zeer succesvol in landbouw, genetische manipulatie (in bloemen en tuinbouw). In de industrie is minder innovatie. 9 Topondernemers gaan de komende jaren de kar trekken in Nederland en overheid adviseren. Er moet meer samenwerking komen tussen ondernemers en onderwijs. De rol van de overheid zal verder afnemen en ondernemers zullen grotere rol gaan spelen in de verdere ontwikkelingen. "De deconfiture van de overheid" noemt Arie dat. Bij de ambtenaren en in de politiek zijn er nauwelijks technische mensen meer. Alleen bij Rijkswaterstaat nog. Er moet minder subsidies worden verstrekt, maar investeringen in projecten zijn nodig.

Bedankt voor jullie stem...

Afbeelding
Ik wil iedereen bedanken die op de PvdA heeft gestemd en ook de mensen die op mij hebben gestemd. De PvdA heeft het goed gedaan. In de staten zijn we even groot gebleven en in Dordrecht zijn we de grootste partij. Maandag 7 maart a.s. volgt de definitieve uitslag.

Jacqueline vd Bergh: Ondernemend & daadkrachtig, nr 16 PvdA Zuid-Holland

Afbeelding