Posts

Posts uit juni, 2010 tonen

600 amendementen bij wetgeving over biobacteriën

Afbeelding
Dinsdag 22 juni 2010 vertrokken we (PvdA regioleden) per bus naar Brussel voor een bezoek aan het Europese Parlement en een gesprek met PvdA Europarlementarier Judith Merkies. We waren met vele andere groepen, die werden rondgeleid. Judith kwam net uit een zitting van een commissie, waar gestemd werd over wetgeving mbt biobacteriën. 600 amendementen waren ingediend en daarover moest worden gestemd. Dit stemmen gaat via een met elkaar opgestelde stemlijst. Judith vertelde veel kontakten met lobbyisten. Die kennen de materie. Volgens Judith moet je altijd veel informatie vergaren, en daarna besluiten voor 'welke waarheid' je je gaat inspannen. De PvdA is bij de PES aangesloten, evenals bijvoorbeeld de Duitse SPD en de Britse Labour Party. De voertaal is voornamelijk Engels en Frans. Er is veel wetgeving, veel overleg met groeperingen, bedrijven en organisaties. Judith vertelde ook van de mogelijkheid van een burgerinitiatief, dat sinds het Lissabon Verdrag mogelijk is

Provincie Zuid-Holland: goed om in te werken en wonen

Ik vond de bijeenkomst in Rotterdam - bij het Codarts College - over het provinciale verkiezingsprogramma best zinvol en interessant. Met een prettig aantal mensen (ca. 40) hebben we gediscussieerd over wat belangrijke onderwerpen zijn voor de PvdA-statenleden Zuid-Holland. Ruimtelijke ordening is de hoofdtaak van de provincie. Ik vind vooral belangrijk dat de provincie de samenwerking zoekt met steden en regio's en deze samenwerking ook stimuleert. En wat bovenregionaal is dan vooral een provinciale aangelegenheid. Steden willen - maar moeten ook wel - uitbreiden met woningbouw en bedrijventerreinen. Mensen moeten goed wonen en kunnen werken. Accent komt nu meer te liggen op de herstructurering. Er komen veel leegstaande kantoorgebouwen en die wil ik graag zien omgebouwd worden naar woningen voor starters en studenten. Dit heeft ook de voorkeur binnen de PvdA. Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren duurzaamheid en recreatie.

Top Naeff: Rebel en Dame

Afbeelding
Donderdagavond 10 juni 2010 was ik bij de boekpresentatie over Top Naeff: Rebel en Dame in de Kunstkerk. Top Naeff heeft lange tijd in Dordrecht gewoond en geleefd. Het was een boeiende presentatie over haar leven. Ze had een duidelijke eigen mening, was graag in Amsterdam. Dat was pas een echte stad. Zij was getrouwd met een huisarts, maar het was een verstandshuwelijk. Zij heeft vele boeken geschreven. De Kunstkerk zat stampvol. De burgemeester kreeg een van de eerste exemplaren overhandigd van de schrijver. De schrijver vroeg aan de burgemeester of hij zich wil inzetten om een straat, weg of laan naar Top Naeff te noemen. Zij was de eerste ereburger van Dordrecht, maar een straat is nog niet naar haar vernoemd. De burgemeerste zei toe hier onmiddellijk werk van te gaan maken.

Stembureau: zorgvuldig tellen van de stemmen

Woensdag 9 juni 2010 was ik voorzitter op het stembureau in De Kandelaar kerk in Stadspolders. Voor het eerst heb ik dit meegemaakt. We hadden een gezellige ploeg van 5 vrouwen. In totaal hebben op ons stembureau 363 mensen hun stem uitgebracht, allemaal geldige stemmen. Vooral het tellen van de stemmen nam aardig wat tijd in beslag, want uiteraard moest alles kloppen. Met met elkaar waren het toch nog binnen redelijke tijd alle stemmen geteld. Het waren grote lappen papier, de stembiljetten, met 18 partijen erop. Daarna alle spullen inleveren op het Stadskantoor, waar het steeds drukker werd. Ik heb het met plezier gedaan.

Verzuip jij je toekomst ?!

Afbeelding
Donderdagmiddag 10 juni 2010 was ik in De Compagnie aan de Kuipershaven bij de regionale bijeenkomst over het project 'Verzuip jij je toekomst?!' van de GGD. Iedereen maakt zich zorgen over het vele en op heel jonge leeftijd (13 jaar is niets bijzonders) drinken van jongeren. "Alcoholgebruik door jongeren is een groot en complex probleem. In de regio ZHZ weten we dat 80 procent van de jongeren in het voortgezet onderwijs weleens alcohol drinkt. En dat 40 procent van groep 7 en 8 van het basisonderwijs ooit alcohol heeft gedronken", aldus Dirk van der Borg, burgemeester van de gemeente Graafstroom. In de Compagnie bijeenkomst werd uitgebreid ingegaan op de oplossingen om alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. De GGD voorlichtster vertelde jongeren meer aan te spreken op hun emotie/beleving. Overmatig alcoholgebruik maakt je lelijk, je ziet er niet uit. Volgens haar zijn jongeren daar gevoelig voor. De alcoholvoorlichting gaat vaak over hersenbeschadig

PvdA niet roekeloos bezuinigen...

De PvdA gaat niet roekeloos bezuinigen. Daardoor houden meer mensen hun baan: de komende vier jaar zorgen wij voor meer banen dan de andere grote partijen.

Warme zaterdag vol activiteiten: Politieke Markt: Koopkracht is in goede handen bij de PvdA

Afbeelding
Zaterdag 5 juni was ik met de PvdA in de kraam op de politieke markt in het centrum, achter V&D, op de Statenplaats. Ik heb veel gesprekken gehad met de bezoekers aan onze binnenstad. Er zijn vooral veel zorgen over hun koopkracht, over wat zij over houden iedere maand. Ook waren er zorgen over werk, zorg en Jeugdzorg. In de Volkskrant stond zaterdag 5 juni net een artikel dat de koopkracht het meest beschermd wordt door de PvdA. En dat bij een rechts kabinet de koopkracht drastisch vermindert. "Een stem op de VVD is een aanslag op uw portemonnee." Het gaat écht ergens over. Kiezen we voor de aanpak van een kabinet met de VVD en PVV waarin doorsnee gezinnen honderden euro's koopkracht verliezen, waarin we tweedeling in de zorg en tussen mensen krijgen? Of kiezen we voor een aanpak waarin de hoogste inkomens wat meer bijdragen dan een doorsnee gezin, waarin we samen werken aan een sterker en fatsoenlijker Nederland. De PvdA kiest voor dat laatste! Deze zate

Drechtsteden: buitenwijk van de Randstad

Afbeelding
Donderdagavond 3 juni 2010 was ik in Cascade in HI-Ambacht bij het Drechtstedendebat tussen PvdA burgemeester in Alblasserdam Bert Blase en D66 eerste kamerlid Gerard Schouw (en 4e op de D66 kandidatenlijst tweede kamerverkiezingen). Bert Blase was erg voor steeds meer samenwerking tussen gemeenten. Er moet veel variatie zijn in in hoe gemeenten met elkaar willen samenwerken. Volgens Gerard Schouw moeten de Drechtsteden juist 1 stad worden om succesvol te kunnen zijn voor de inwoners van het gebied. Anders blijf je een buitenwijk van de Randstad. Het gaat steeds meer om sterke regio's (zoals Noordvleugel: Amsterdam, Haarlem, Almere, Zuidvleugel: Rotterdam, Den Haag, Drechtsteden, regio Eindhoven en regio Enschede). Wat nodig is een goed plan, goede strategie om de plannen uit te voeren en een constante lobby bij provincie, rijk en Europa. Veel variatie binnen de samenwerking, maar een eenheid naar buiten toe, aldus Bert.

Politieke discussies in Crabbehof: geen draconische bezuinigingen bij de armen

Dinsdagmiddag 1 juni 2010 was ik in het kleine zaaltje aan de Wibautstraat in Crabbehof voor het politieke debat over zorg, huurbeleid, kunst en cultuur, wonen in herstructureringswijken, kinderopvang etc. Jan Lagendijk was er namens de PvdA. Grote zorgen uiteraard om de bezuinigingen. In veel verkiezingsprogramma's staan grote bezuinigingen op zorg en flinkse verhogingen van huren. De PvdA verhoogt de huren slechts met 1% en wil een inkomensafhankelijke zorgpremie. Inkrimpen van het basispakket in de zorg is niet aan de orde bij de PvdA. Problemen hebben vooral ook 'werkende armen". Mensen die hard werken, maar nauwelijks boven bijstandsniveau uitkomen omdat zij toeslagen en belastingvoordelen missen. Een verhoging van het sociaal minumun tot bijv. 120% zou meer perspectief kunnen bieden.