Stadslandbouwkas De Oude Beer na de brand vernieuwd en weer spring levend



Een felle brand verwoestte eind 2017 de Stadslandbouwkas De Oude Beer aan de Rijksstraatweg 108. Alles wat zo zorgvuldig door de vrijwilligers was opgebouwd - de kassen met planten, groenten, kruiden, etc. erin - waren in een klap onbruikbaar, ofwel verbrand ofwel door de rook zwaar beschadigd.

Na een zware periode van overleggen met gemeente en verzekeringen kon men uiteindelijk weer aan de slag op dezelfde locatie met een nieuwe 'De Oude Beer'. Alles is men weer opnieuw gaan inrichten.

Vrijdagmiddag 4 mei 2018 was er voor genodigden de feestelijke opening. Het was een mooie dag ervoor. Het weekend erna waren er Open Dagen, met eveneens prachtig weer.

De ruime kassen staan er weer aantrekkelijk bij. Veel groenten, planten en kruiden zijn inmiddels al goed tot wasdom gekomen. Er is ook een afdeling Medicinale Kruiden.

Groenten, planten en kruiden kun je er kopen. Aan Rechtstreeks (groentenkratjes) wordt geleverd. Ook aan De Nieuwe Stoof in Crabbehof worden groenten en fruit geleverd voor de Voedselbank pakketten.

Graag wil men ook aan supermarkts leveren, maar daarvoor moet je gegarandeerde vaste aantallen kunnen aanleveren. Dat kan op dit moment nog niet.

Van de Medicinale Kruiden werden zalfjes gemaakt, bijvoorbeeld tegen huidaandoeningen en voor een mooie huid. Deze potjes en tubes zijn eveneens door de brand verwoest. Ook dit is opnieuw opgepakt. Binnenkort kun je de zalfjes weer kopen.

Meer activiteiten wil men gaan organiseren 'in de kas'. Zo heeft men het plan om een boekpresentatie te organiseren, met een bekende schrijfster over groenten en kruiden.

Aan een theetuin wordt gewerkt, waar bezoekers rustig wat kunnen drinken tijdens hun fietstochten.

Een bezoek aan De Oude Beer is beslist de moeite waard.

De Oude Beer is open iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur.
Adres: Rijksstraatweg 108.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"