Dochters van Dordrecht van start - 2019 wordt het Jaar van de Vrouw

Na de aandacht dit jaar voor de vier Zonen van Dordrecht, worden de schijnwerpers in 2019 gericht op Dochters van Dordrecht. Het Vrouwenplatform ,,Vrouwen Kunnen Alles", dat elk jaar op 8 maart Internationale Vrouwendag in de stad draagt, gaat zich hiervoor inzetten. Ik ben daarvoor de trekker.

2019 wordt het Jaar van de Vrouw in Dordrecht.

De geschiedenis is meestal door mannen de eeuwen door opgeschreven. Het is de hoogste tijd om voor een gelijkwaardige herinnering te gaan zorgen aan vrouwen die een plek horen te hebben in het collectief geheugen van Dordrecht. Daarom gaat het Platform namen van mensen/organisaties/-ondernemers verzamelen, die een steentje willen bijdragen aan de activiteiten rond de Dochters van Dordrecht.

Op donderdagavond 27 september stelt de Stadsbibliotheek Dordrecht de Blauwe Kamer beschikbaar voor de eerste openbare brainstormavond.

,,We gebruiken de komende maanden om het idee verder uit te dragen, zodat er draagvlak groeit voor een mooi, veelzijdig programma in 2019. We willen zoveel mogelijk mensen, organisaties, ondernemers en initiatieven erbij betrekken. Het moet gaan leven en bruisen in heel de stad. 2019 is een belangrijk jaar met ook de herdenking van 100 jaar Vrouwenkiesrecht. 2019 wordt Het Jaar van de Vrouw", aldus Jacqueline van den Bergh, woordvoerster van het Vrouwenplatform Vrouwen Kunnen Alles.

Een aantal vrouwen staat al duidelijk of minder duidelijk in het collectief geheugen, zoals schrijfster Top Naeff, dichteres Margaretha van Godewijck, kamerlid Wijnie Jabaaij, sociale actievoerster Charlotte van Praag, Leni Dicke van het verzet en judoka Jenny Muilwijk-Brand. Met de herinneringen aan deze vrouwen is meer te doen. Tevens  zijn nog meer verhalen over de maatschappelijke betrokkenheid van andere vrouwen te vertellen.

Landelijk heeft deze inzet al geleid tot het standaardwerk  1001 vrouwen van historica Els Kloek, die nieuwe boeken in voorbereiding heeft. In Dordrecht werkt journaliste Saskia Lensink aan het boek over Dochters van Dordrecht. De presentatie wordt in 2019 verwacht.

In 2013 kreeg Dordrecht al een vrouwen-wandeling en telkens rond Internationale Vrouwendag 8 maart wordt al gezorgd voor een veelzijdig programma. Afhankelijk van bepaalde historische data en andere mogelijkheden zet het plan Dochters van Dordrecht de eeuwen door onderbelichtte historie langer in het voetlicht. 

Belangstellenden voor de DOCHTERS VAN DORDRECHT kunnen alvast reageren en/of zich opgeven via:

Jacqueline van den Bergh (Platform Vrouwen Kunnen Alles): info@dochtersvandordrecht.nl

Website www.dochtersvandordrecht.nl is in de maak, evenals een facebookpagina en twitteraccount.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"