"Wijnie was een vrouw naar mijn hart"



Dit zei de nieuwe bewoner, Riet van der Laan, in haar toespraak in het Informatiecentrum van bouwer Heijmans. Een hele nieuwe wijk verrijst in het Leerpark, waar nu ook een Wijnie Jabaaijlaan is gekomen op Internationale Vrouwendag 8 maart 2018.

Riet van der Laan was eigenlijk per ongeluk bij de onthulling terechtgekomen, omdat het bordje pal tegenover haar nieuwe huis – waar zij op 8 maart kon intrekken – staat. Zij was uit nieuwsgierigheid komen kijken toen wethouder Sleeking en projectleider van Heijmans het bordje onthulden. Riet bleek Wijnie ook nog eens gekend te hebben toen zij bij de Thuiszorg werkte en Wijnie geholpen moest worden met haar ziekte MS.

Daarna gingen we naar het Informatiecentrum van Heijmans. Wethouder Sleeking vertelde over zijn idee van vorige jaar op Internationale Vrouwendag om Wijnie Jabaaij te eren in de nieuwe wijk op het Leerpark.

Namens de PvdA vertelde ik over de PvdA markante persoonlijkheden die de afgelopen jaren zijn geeerd met een park (Jaap Burger), met een steegje (Jan Eijkelboom) en nu met een laan (Wijnie Jabaaij). De gemeenteraad had aangedrongen bij het college om meer Dordtenaren op te namen in de straatnamen. Namens de PvdA en namens Initiatiefgroep Internationale Vrouwendag 8 maart bedankte ik de wethouder voor het mogelijk maken van de Wijnie Jabaaijlaan.

Wijnie Jabaaij was een ferme politica, met duidelijke standpunten. Zij kwam op voor de rechten en ontplooing van vrouwen in een tijd die nog veelal gedomineerd werd door mannen. Zeker in de politiek.

Overbuurvrouw Riet van der Laan vertelde tot slot dat Wijnie "een vrouw naar mijn hart" was. Zij kende Wijnie als een hartelijke vrouw, die van bonbons en sigaretjes hield. Wijnie was goed in delen, en hield van een open discussie, zonder dat je het met elkaar eens hoefde te zijn. Riet was er trots op dat Wijnie nu "haar laan" heeft en dat zij daarin woont.

Foto's: Rinie Boon.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"