Onthulling Wijnie Jabaaijlaan op Leerpark - donderdagochtend 8 maart 2018 om 11.15 uur


De Dordtse politica Wijnie Jabaaij krijgt een eigen laan, en wel op het Leerpark: de Wijnie Jabaaijlaan. Wethouder Piet Sleeking kondigde vorig jaar op Internationale Vrouwen dag aan dat het ervan ging komen. Nu een jaar later is het zover.

Donderdag 8 maart 2018 om 11.15 uur wordt de Wijnie Jabaaijlaan onthuld, tussen Jan Ligthartlaan en de Romboutslaan.

Officieel onthuld dochter Karin Giphart de laan van haar moeder, in het bijzijn van de wethouders Sleeking en Heijkoop.

Dit tot grote vreugde van de PvdA en de Initiatiefgroep 8 Maart (Jacqueline van den Bergh, Esther de Beun, Sandra van Eck, Els Hauser, Kitty Kruger, Martha Mensen, Nelleke de Smoker, Erica de Winter, Mary Ruisch).

Wijnie Jabaaij (Dordrecht, 13 april 1939 - aldaar, 7 juni 1995) was in de periode 1977-1989 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Jabaaij begon haar loopbaan in Dordrecht als onderwijzeres. Zij was voor de PvdA lid van de gemeenteraad Dordrecht van 1 september 1970 tot 5 september 1978. Zij was ook 2 maal lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de eerste keer van 15 september 1977 tot 31 december 1977, de tweede keer van 1 maart 1979 tot 14 september 1989.

Wijnie was een krachtige politica met duidelijke standpunten. Jabaaij protesteerde op haar manier tegen de kabinetten Lubbers I en II door altijd in rouwkleren in de Tweede Kamer te verschijnen. Zij zette zich vooral in voor vrouwen en minderheden.

Wijnie Jabaaij is de moeder van schrijvers Ronald Giphart en Karin Giphart.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"