'Bij plannen moet de omgang ambtenaren met bewoners nog meer rijpen'



Donderdagavond 1 maart 2018 was er in De Koloriet in Krispijn het Verkiezingsdebat: Wat is Krispijn u waard? Het was georganiseerd door OKBZ en het debat was o.l.v. Maarten van Wijk, van DOCK. Alexander (nieuwe kandidaat PvdA) vertegenwoordigde de PvdA.
Raadsleden Cor van Verk, Peter Puik, ik en Herman van der Plas (nieuwe kandidaat PvdA) waren er ook. Krispijn is de PvdA veel waard.

Politici van 12 partijen en veel bewoners waren aanwezig. De meeste bewoners gaven Krispijn een 6,5. Dat moet een 8 gaan worden vond iedereen.

Verkeersveiligheid
Vooral het te hard rijden is een grote ergernis. Brouwersdijk en Krispijnseweg - wat doorgaande routes zijn - geven  veel verkeersoverlast. PvdA ziet graag bredere fietspaden en smallere autobanen. Bewoners willen dat het meeste doorgaande verkeer - komend vanaf de afrit Zwijndrechtse brug - via de Laan der Verenigde Naties naar de andere wijken gaan en niet via de Brouwersdijk. Ergernis is ook dat er niet gehandhaafd wordt op te hard rijden. Ook de Nassauweg oogst kritiek. De ene kant is razend druk (vooral veel fietsers voor de scholen), terwijl de andere kant heel stil is (fietsstraat) waar weinig verkeer overheen gaat. Vooral in de spits doen zich gevaarlijke situaties voor. Bij het Meldpunt Verkeersonveiligheid van de PvdA zijn hier veel meldingen over binnengekomen. Maar vooralsnog doet de gemeente niets.

Schone en veilige wijk
Zwerfvuil moet beter aangepakt worden, vond men. De PvdA wil Wijkbrigades hiervoor inzetten. Mensen vanuit Participatiebanen kunnen de wijk dan schoonhouden en werkervaring opdoen. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes zou helpen om te voorkomen dat ze op straat belanden. GroenLinks en PvdA hebben een motie hierover ingediend (Statiegeld Alliantie). De gemeente heeft zich nu aangesloten bij de Statiegeld Alliantie.
In het donker zijn de Krispijntunnel en het Weizigtpark voor veel bewoners onveilige plekken. Betere verlichting, maar ook camera's zou men willen gebruiken. Een 'Enge Plekken' beleid helpt om deze plekken aan te pakken.
Het voeren van eenden en meeuwen met brood trekt veel ongedierte aan. Bewoners moeten leren dit niet meer te doen.
De week van 24-30 maart is de week van Dordt Schoon. Opgeroepen werd om dan allemaal mee te doen om onze stad schoon te maken.

Bewonersparticipatie
Veel aandacht was er ook voor het bewoners meer invloed geven op hun directe omgeving. Dat gebeurt eigenlijk niet. Er is wel communicatie, maar dat is veelal eenrichtingverkeer vanuit de gemeente. Zo voelen de bewoners zich in de kou staan omdat ze niet betrokken worden bij de nieuwbouw op het braakliggende terrein aan de Patersweg, dat ze lange tijd met hard en ziel hebben beheerd.
Ambtenaren gaan nu anders werken - 'opgave gestuurd' heet dat. Maar volgens een oud-ambtenaar moet de omgang ambtenaren met bewoners nog meer rijpen. Goed communiceren en duidelijke kaders zijn nodig.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"