Alles over lokale voedselteelt in & rond de stad


Daar ging de bijeenkomst over in Milieucentrum Weizigt op woensdagavond 13 december 2017.  Bij Stadslandbouw denk je wellicht aan de bekende volkstuintjes. Inmiddels zijn er veel andere vormen van stadslandbouw bijgekomen, zoals de buurttuinen, stadsboerderijen, stadsimkers en verticale stadslandbouw.

In Dordrecht is VNG (Natuur, Voedsel en Gezondheid) onderdeel van het Platform Duurzaamheid. De VNG wil de stadslandbouw levendig houden in Dordrecht. Andere steden zijn er al veel actiever mee bezig, zoals Den Haag (heeft een Voedselpark) en Ede (heeft een Voedsel wethouder).

Landbouw is voor de meeste stadsbewoners onzichtbaar geworden. Stadslandbouw is niet alleen leuk, maar heeft ook positieve effecten op de gezondheid: betere producten en je bent actief. Juist in een stad is er behoefte voor kinderen om in contact te komen met de natuur. D.m.v. stadslandbouw kunnen jongeren leren over de oorsprong van hun voedsel en worden aangemoedigd om gezonder te eten.

Aanwezig was ook Rechtstreex, die direct aan klanten voedselkratten verkoopt. Zonder tussenhandel. Rechtstreex groeit, omzet verdubbelt. Boerderij Zuidpunt heeft 50 ha. Uiteindelijk wil men die 50 ha helemaal gebruiken voor stadslandbouw.
Crabbehoeve is een goed stadsinitiatief en ook de Oude Beer op Kil 4 wil verder met stadslandbouw.

Proeftuin Amstelwijck wil op Amstelwijck 0,5 ha grond voor de standslandbouw tussen de nieuw te bouwen woningen, op het voormalige voetbalveld. 'Van Voetbaldveld naar Voedselveld'.

In 2012 deed de toenmalige wethouder Harry Wagemakers al een aanzet tot beleid voor Stadslandbouw.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"