Middelen voor armoede erbij, geen herverdeling


De nieuwe voorstellen voor het Minimabeleid werden woensdag 31 mei 2017 in De Buitenwacht toegelicht door wethouder Peter Heykoop, tijdens de conferentie Sociaal Offensief tegen Armoeder in de Drechtsteden. O.l.v. Kees Thies.

Volgens de wethouder moeten meer mensen gebruik kunnen maken van de voorzieningen, vooral de werkende armen. Veel mensen die werken verkeren - zeker als er kinderen bij betrokken zijn - in armoede, omdat allerlei aftrek en toeslagen vervallen zodra men werkt. Hij wil dan ook het sociaal minimum optrekken naar 150%. Peter wil meer geld voor het SMS Kinderfonds.

Maar dat dit gaat - in de voorstellen - wel ten koste van een andere voorziening, namelijk het Persoonlijk Minima Budget. Dat wordt in de voorstellen 25% gekort. Vooral voor mensen die langdurig in de bijstand zitten is dit een belangrijke aanvulling. Dus meer mensen kunnen aanspraak maken op bijstandsvoorzieningen, maar aan de andere kant wordt een belangrijke bijstandsvoorziening, nl. PMB, afgeknepen. Dat wringt.

Andere zaken die aan de orde kwamen: onafhankelijke Ombudsman/vrouw, Drechtstedenpas, meer werken met ervaringsdeskundigen die mensen wegwijs maken door de bureaucratie, meer de Sociale Wijkteams inschakelen, niet alleen maar digitaliseren maar ook fysiek bereikbaar blijven.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"