Drechtstreex: Online voedselbestellen en afhalen bij afhaalpunten dichtbij


Woensdagavond 7 juni 2017 waren er in de Buitenwacht presentaties van initiatieven die bezig zijn met stadslandbouw en landbouwproducten, zoals onder meer De Groeituinen aan de Patersweg, Rechtstreex uit Rotterdam, de Drechtstadsboer, Zorgboerderij de Zuidpunt en Groenekratje.
Onder genot van een maaltijd met groenten uit de streek.

De Drechtstadsboer wil graag een stuk land bij Amstelwijck voor stadslandbouw. Volgens Robert Klaassen kan dat uitstekend samengaan met het bouwen van villa's. Het kan een "kansendorp" worden. In de Gelderse Achterhoek is men al aan de slag. 

Rechtstreex is een initiatief in Rotterdam. Online voedsel bestellen, van de eigen stadslandbouw. Het heeft afhaalpunten in de wijken, waar mensen hun boxen kunnen ophalen. Men wil uitbreiden naar Dordrecht en is in gesprek met De Groeituinen aan de Patersweg.

De Groeituinen zitten in de voormalige school aan de Patersweg. Vanwege nieuwe woningbouw moet de grote voedseltuin aan de Patersweg op termijn weg. Men wil nu rondom de school de grond geschikt maken voor landbouwproducten. Ook bij hen kun je voedsel ophalen.

Er zijn inmiddels heel wat initiatieven, die de afstand van boer tot bord zo klein mogelijk willen maken en aan de slag zijn met voedsel verbouwen. Dorrecht moet zelfvoorzienend worden. 
Vroeger ontstonden dorpen/steden bij de landbouw. Nu komt ons voedsel overal vandaan en is dat niet meer nodig. Maar men wil die relatie weer nieuw leven inblazen. Weten hoe je voedsel wordt verbouwd en waar het vandaan komt, vinden steeds meer mensen belangrijk.

De provincie steunt veel initiatieven. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"