Werkloosheid onder 50 plussers is maatschappelijk probleem


Er komt relatief veel armoede voor onder 50 plussers vanwege werkloos zijn. Daardoor komen zij in allerlei financiele problemen, via WW in bijstand, en dan je eigen huis bijv. moeten opeten. Of geen bijstand krijgen omdat partner een klein inkomen heeft. Riet Duijkers, voorzitter van de Stichting 50Plus Drechtsteden Werkt noemde de werkloosheid onder 50 plussers een maatschappelijk probleem. Er is voldoende kennis, ervaring en werklust aanwezig bij deze groep, maar ondanks herhaald solliciteren wordt men niet aangenomen door werkgevers.

Dit debat vond plaats in De Buitenwacht woensdagmiddag 15 februari 2017, met belangstellenden, politici en leden van Stichting 50Plus Drechtsteden onder leiding van Kees Thies.

Het UWV coacht of begeleidt werkzoekenden niet. UWV werd een protocollen fabriek genoemd, er is geen maatwerk voor de werkzoekende. UWV is een landelijke organisatie, daardoor kan de gemeente hierop eigenlijk geen invloed uitoefenen.

Stichting 50Plus heeft deze taak op zich genomen, en coacht en begeleidt 50 plussers naar werk. "Coachen van de eigen kracht", noemde Riet dit.
Regelmatig vindt een 50Plusser ook werk, over het algemeen zijn het wel tijdelijke banen. Maar je hebt een inkomen en werk. Een uitzondering vindt vast werk. Als je begin zestig bent, geen werk hebt, is het toch een hard gelach dat de AOW leeftijd steeds verder opschuift.

Stichting 50Plus ontvangt geen subsidie voor deze coaching, terwijl dit een zeer belangrijke taak is, en het werkt. Active Ageing is hun nieuwe aanpak. Ouderen zijn juist hard nodig overal, vanwege hun ervaring en realistische, praktische instelling.
Stichting de Broekriem (landelijke organisatie, met lokale vestigingen) ontvangt wel van Dordrecht subsidie.

Kees Thies noemde alle vooroordelen over ouderen niet waar: ze zouden eigenwijs zijn, niet te coachen, niet met ict kunnen omgaan, te duur, en vaak ziek zijn. Allerlei onderzoeken weerleggen dit. Het zijn juist harde werkers.

Een aantal suggesties werden gedaan door de aanwezigen: Leer-Werk banen in de regio; Voorkomen dat ouderen worden ontslagen; HBO opleidingen in regio voor beroepen waar vraag naar is; Betere en meer scholing voor ouderen; Meer kontrakten voor onbepaalde tijd



Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"