Provincie start een Warmteparticipatiefonds - Warmteplan 'Anders Verwarmen'


Gedeputeerde Staten hebben besloten tot de oprichting van een warmteparticipatiefonds voor het realiseren van warmte-infrastructuur en geothermie in Zuid-Holland. Zij stellen Provinciale Staten voor om €65 miljoen in te zetten voor een fonds voor het ontwikkelen van warmtenetwerken. Dit opent de weg naar realisatie van een hoofdinfrastructuur en de doorontwikkeling van een warmtetransportbedrijf. Deze warmterotonde (een open hoofdinfrastructuur voor restwarmte uit de industrie en aardwarmte) wordt de backbone van een slim energienet waar vraag en aanbod van restwarmte verbonden worden.

Warmtebesparing en CO2-reductie
Met het instellen van het fonds en het vaststellen van het warmteplan ‘Anders Verwarmen’ zet de provincie een stevige stap naar de eerder geformuleerde ambitie om via de realisatie van warmte­netwerken een forse besparing op warmte en CO2-reductie te realiseren. Met het fonds kunnen concrete kansen die zich de komende tijd voordoen om delen van de infrastructuur aan te leggen snel benut worden. Dit is 1 van de 5 strategieën uit de provinciale Energieagenda om CO2-uitstoot te verminderen.

Warmteparticipatiefonds
De €65 miljoen komen via het warmteparticipatiefonds onder voorwaarden beschikbaar. Het fonds kan participeren en (risicodragende) leningen verstrekken, voor zowel infrastructuur als de stimulering van vraag en aanbod van schone warmtebronnen.

(Provincie Zuid-Holland)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"